top of page

Beleren (men)paarden

”Voor het beleren van groot en klein moet u bij Wito zijn!”

Beleren

De africhting voor de wagen is onze grootste specialiteit. Eigenlijk was dit de reden dat we een eigen bedrijf zijn gestart. Op veel bedrijven worden paarden beleerd onder het zadel. Een ervaren africhter vinden voor de wagen is heel wat moeilijker. De paarden worden tegenwoordig steeds luxer gefokt en daarmee worden ze ook minder koel in het hoofd. Het beleren van het paard moet vakkundig en met respect gebeuren. Als er tijdens het beleren iets mis gaat dan zal het moeilijk zijn om het paard dit weer te laten vergeten. Door veilige en sterke materialen te gebruiken, en de nodige portie ervaring in het beleren, kan Wito de paarden goed inschatten en ze de begeleiding geven die ze nodig hebben. Het ene paard is het andere niet, elk paard reageert verschillend. Er zijn paarden die nergens van onder de indruk zijn, maar ook paarden die bang zijn voor geluid, gevoel of juist voor kleurveranderingen op de weg. Door paarden te begeleiden, met rust maar consequente handelingen (leiderschap) kunnen ze praktisch alles leren overwinnen. Wij bieden twee verschillende mogelijkheden, namelijk het intern beleren en het per keer beleren. Lees hieronder het verschil.

2

Hoe werkt het intern beleren bij ons?

Het paard komt bij ons op stal. Meestal gedurende 4 weken maar dit is mede afhankelijk van wat het paard al kan (groen of al bereden of gewend aan longeren) en de handigheid van de toekomstige menner. Al onze stallen worden dagelijks nagelopen en waar nodig opgestrooid. De paarden komen dagelijks minstens 4 uur in de paddock, apart of met anderen naar wens van de eigenaar. Wij voeren 4x daags hooi en 1 of 2x daags keuze uit vitaminebrok, muesli of sportbrok maar uw eigen voer kan natuurlijk ook gegeven worden. Uw paard zal afhankelijk van de leeftijd, uithoudingsvermogen en bespiering 5 dagen per week werken. We letten goed op wat uw paard aan kan, het moet tenslotte voor hem of haar ook leuk zijn! De eerste week zullen we hoofdzakelijk bezig zijn met het wennen aan tuig, bit, sturen en trekken van gewicht. Dit doen we door te longeren met het tuig op en later door het paard een speciale veilige sleep te laten trekken. Zo leert hij gewicht trekken en voelt de strengen al tegen de benen aan. In de loop van de eerste week spannen we hem in. We gaan rijden op een verharde rustige weg, zodat het paard nog niet te zwaar hoeft te trekken en niet te veel bochten hoeft te maken. In de dagen die volgen laten we het paard kennis maken met zo veel mogelijk knelpunten die u als eigenaar ook tegen kunt komen. We hebben vanaf ons erf de mogelijkheid om rustig door het bos te rijden, dit is voor de eerste paar keer handig omdat we het paard op de verharde zandpaden niet te zwaar hoeven te laten trekken, geeen kleine bochtjes hoeven te rijden maar hij wel went aan het gerammel van de koets en de eerste dingen die we tegenkomen onderweg. Na een paar keer kennen we het paard en zoeken ook de drukke wegen op en laten het paard kennis maken met bruggen, water, groot verkeer etc. Zo zoeken we juist de omstandigheden op die als ‘spannend’ ervaren worden. De toekomstige menner van het paard betrekken we graag nauw bij de africhting. Op deze manier weet u al hoe het paard reageert op verschillende situaties en wat u dan kunt doen voor u thuis zelf gaat rijden. Het is dan ook gebruikelijk dat de eigenaar of toekomstige menner na de eerste paar keer voor de wagen regelmatig mee gaat en het paard na verloop van tijd ook zelf ment onder onze begeleiding. Heeft u zelf al een wagen en tuig dan rijden we hier ook al een paar keer mee en is alles bekend en goed afgesteld voor u zelf thuis verder gaat. Heeft u nog geen wagen en tuig dan kunnen we u uiteraard helpen passende spullen te vinden in elk budget.

3

Los beleren, u komt met het paard naar ons toe per keer:

Komt u liever per keer met uw paard naar ons toe? Ook dat kan, we beginnen op dezelfde manier als hierboven beschreven, eerste (paar) keer aan de dubbele longe, slepen band om het paard te leren kennen en daarna inspannen met onze eigen spullen. Het is van belang dat u de eerste paar keer wat vaker kunt komen om een goede basis te leggen, 2 a 3x per week is de eerste twee weken het fijnst. Houd er rekening mee dat u in ieder geval een keer of 10 zult moeten komen om een duidelijk beeld van hoe uw paard het doet voor de wagen te krijgen (tenzij u zelf al een goed ervaren menner bent natuurlijk). Onze ervaring leert dat paarden vaak de eerste paar keer voor de wagen relatief braaf zijn en eventuele problemen of uitdagingen zich pas later uitten. Het is dan ook een paar keer voorgekomen dat onervaren mensen het beleren na 1x voor de wagen bij ons thuis zelf verder oppakken en dan toch in de problemen komen, dit moet ieder voor zich weten maar wij willen hierbij vast duidelijk aangeven dat wij hier niet achter staan en die keuze compleet op eigen risico is.

4

Combinatie beleren voor de wagen en onder het zadel:

Het is voor een paard natuurlijk fijn als hij niet vaak aan een nieuwe omgeving hoeft te wennen. Mocht u uw paard naast voor de wagen ook vakkundig en rustig onder het zadel beleerd willen hebben dan is dat ook mogelijk. De africhtingsperiode zal dan ongeveer 6 weken bedragen. Wij hebben hiervoor een ervaren lichtgewicht ruiter die veel ervaring heeft met zadelmak maken en moeilijk rijdbare paarden. Ook hierbij betrekken we graag de toekomstige ruiter van het paard al in een vroeg stadium, zodat er een vertrouwde en succesvolle band ontstaat tussen ruiter en paard.

Tarieven beleren:

                                                         Tot 5 jaar inclusief 9% BTW            Vanaf 5 jaar inclusief 21% BTW

          (mini)Shetlanders en A-pony's:                €207,10 per week                                  €229,50 per week

          B, C- pony's, ezels en zebra's:                  €256,16 per week                                  €284,35 per week

          D, E-pony's en paarden:                            €272,50 per week                                 €302,50 per week

Helaas is er sinds een aantal jaar de verplichting om 5 jaar en oudere paarden, en paarden die al een startkaart hebben onder een 21% BTW tarief te trainen. Voor paarden tot 5 jaar geldt nog wel het oude 9% BTW tarief. Daarom hebben wij onze prijzen opgedeeld in 9% en 21%.

 

Beleren per keer bij ons op het terrein: €90 per keer, zodra het veilig is en wij geen extra handje van ons personeel nodig hebben en u zelf met het paard kunt mennen onder begeleiding van ons, gaan we over naar het privéles tarief à €50 per uur.

bottom of page